Wybierz format pliku, który chcesz pobrać

Jaja jednak nie powodują miażdżycy? Niektórzy dietetycy sądzą inaczej

Dodano: 2019-03-17

Wyświetleń: 36159

Czas trwania: 26:19

Podstawowe formaty

Dodatkowe formaty

Opis materiału Jaja jednak nie powodują miażdżycy? Niektórzy dietetycy sądzą inaczej


                  Źródło miniaturki: Pixabay, licencja CC0. Nie wymaga przypisania.

Piśmiennictwo:

A. Metaanalizy, badania kohortowe lub z randomizacją, wskazujące na brak szkodliwego wpływu spożycia jaj na choroby układu krążenia (CVD) lub korzystny wpływ na układ krążenia:

1. Rong Y, Chen L, Zhu T, et al. BMJ. 2013;346.
Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

2. Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K.  Am J Clin Nutr. 2013;98(1):146–59.
Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis.

3. R Fuller N.: The American Journal of Clinical Nutrition, 2018, 107, 6, 921–931.
Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—randomized weight-loss and follow-up phase.

4. Qin C.: Heart. 2018;104(21):1756-1763.
Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults.

5. Virtanen JK, Mursu J, Virtanen HE, Fogelholm M, Salonen JT, Koskinen TT, Voutilainen S. Am J Clin Nutr. 2016, 103(3):895-901.
Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.

6. Berger S, Raman G, Vishwanathan R, Jacques PF, Johnson EJ Am J Clin Nutr. 2015, 102:276-94.
Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.

7. Blesso Ch.: Nutrients. 2018, 10(4): 426. 
Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? 

8. Alexander DD. J Am Coll Nutr. 2016, 35:704-716.
Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke.

B. Metaanalizy, badania kohortowe lub z randomizacją, wskazujące na potencjalnie szkodliwy wpływ spożycia jaj na choroby układu krążenia (CVD):

1. Budoff MJ, Achenbach S, Blumenthal RS, et al. Circulation. 2006;114(16):1761–91.
Assessment of coronary artery disease by cardiac computed tomography: a scientific statement from the American Heart Association Committee on Cardiovascular Imaging and Intervention, Council on Cardiovascular Radiology and Intervention, and Committee.

2. Weggemans RM, Zock PL, Katan MB. Am J Clin Nutr. 2001;73(5):885–91.
Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. 

3. Li Y, Zhou C, Zhou X, Li L. Atherosclerosis. 2013;229(2):524–530.
Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: A meta-analysis.

4. Djoussé L, Gaziano JM. Am J Clin Nutr. 2008;87(4):964–9.
Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women.

5. Choi Y, Chang Y, Lee JE, et al. Atherosclerosis. 2015;241(2):305–312.
Egg consumption and coronary artery calcification in asymptomatic men and women. 

6. Khawaja O.: Front Nutr. 2017; 4: 10. 
Egg Consumption and Incidence of Heart Failure: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.

7. Zhong V. JAMA. 2019;321(11):1081-1095.
Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality

Badania obalające szkodliwy wpływ spożywania jaj w związku z powstawaniem TMAO (N-tlenku trimetyloaminy):

1. Clara E. Cho: Mol. Nutr. Food Res. 2017, 61, 1 – 12.
Trimethylamine-N-oxide (TMAO) response to animalsource foods varies among healthy young men and isinfluenced by their gut microbiota composition: A randomized controlled trial.

2. DiMarco DM, Missimer A, Murillo AG, Lemos BS, Malysheva OV, Caudill MA, Blesso CN. Lipids. 2017, 52:255-263.
Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population.

3. Cho CE, Caudill MA Trends Endocrinol Metab. 2017, 28:121-130.
 Trimethylamine-N-oxide: friend, foe, or simply caught in the cross-fire?                

Komentarze


Halina Wieczorek
Nawet na temat jaj. Koleś wszystko wie!!!! Zwróccie uwgę na temat tego człowieka. On wszystko wie.
Maja Moruzgała
super lubię pana słuchać oglądać pozdrawiam
Dana wielgus
Rewelacyjny wyklad ...przekonujacy ...gratulacje za posiadane wyksztalcenie .....jestem lekarzem I z przyjemnoscia go wysluchalam ...po dam Daley...Pozdrawiam swiatecznie Pana ..🎄🎄🎄🎄😻
adamcie
Ile jajek można zalecić 60 letniemu mężczyźnie o wadzoe 60 kg.
Kasia Kozlowska
Jest Pan bardzo mądrym Człowiekiem.Jajka są zdrowe .Moja Babcia i Dziadek jedli jajka i SLONINE i zmarli po dziewedzesiatce.Ciekawe co ?
Agata Łacko
- - - Witam. Czy posiada Pan materiał (Nie znalazłam odpowiedniego) na temat nietolerancji kazeiny i co oznacza dla "chorego"? Czy zawsze idzie w parze z nietolerancją laktozy, czym się różnią ?Jakie produkty mleczne, jesli w ogóle, można jesc przy silnej nietolerancji na kazeinę i surowe mleko (oraz białko jaja)? Czy obróbka termiczną lub fermentacja ( jogurt, kefir, zsiadłe mleko, sery i twarogu, śmietana czy masło i inne) powodują, że taka osoba może spożywać te produkty? Bardzo proszę o materiał tego typu...
Maksymilian Ogromski
Badania nie sa jednoznaczne i sa ciagle w toku, bo temat jest bardzo zlozony - nie wiem, czy kiedykolwiek zostanie zakonczony. To nie sa zero-jedynkowe sytuacje poniewaz oprocz roznych diet towarzyszacych i szeregu innych czynnikow, nawet same jaja sa rozne i w roznym stopniu zanieczyszczone. Zaraz siegne do podanych zrodel ale juz teraz jestem prawie pewien, ze nie uwzgledniano w nich pochodzenia tych jaj. Mowiac kolokwialnie jajko jajku nierowne co ma z pewnoscia jakis dodany wplyw na efekt koncowy. I tak BTW - https://wyborcza.pl/1,75400,11493479,Jedzcie_jaja__Na_sniadanie__na_obiad__na_kolacje.html?disableRedirects=true. Zrodlo wywiadu jakie jest kazdy widzi ale IMHO mimo wszystko mozna przeczytac wywiad ze wspomnianym profesorem.
Piotr Kravi
Ja pierniczę Patryku czy ty masz koszulę która dostosowuje się do otoczenia. Taki kamuflaż? :-)
Ewa Bednarczyk-Witoszek
Jaja wywołują miażdżycę u tych którym szkodzą.
Adam
To teraz ja panu coś powiem od 25 lat jem co dzień 12 jaj 3 na śniadanie6 na obiad i 3 na kolacjeBadałem choresteroli mam wskazania bardzo dobre lekarz nie morze ówierzyć że jem tyle jaj gotowanych na mięko i ma take wspaniałe wynikiCholesterolu i jak to śie ma do tych wszystkich badań naukowych Że są gówno warte Bo tylko to moge stwierdzić oblczyłem że zjadłem przez ostatnie 25 lat 108 000 jaj i jestem zdrowy zadnych problemów ze sercem Choresterol bardzo dobre wyniki niemam zadnych problemów ze zdrowiemPozdrawiam i smacznego jajka🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚💓