Wybierz format pliku, który chcesz pobrać

Jaja jednak nie powodują miażdżycy? Niektórzy dietetycy sądzą inaczej

Dodano: 2019-03-17

Wyświetleń: 29458

Czas trwania: 26:19

Podstawowe formaty

Dodatkowe formaty

Opis materiału Jaja jednak nie powodują miażdżycy? Niektórzy dietetycy sądzą inaczej


                  Źródło miniaturki: Pixabay, licencja CC0. Nie wymaga przypisania.

Piśmiennictwo:

A. Metaanalizy, badania kohortowe lub z randomizacją, wskazujące na brak szkodliwego wpływu spożycia jaj na choroby układu krążenia (CVD) lub korzystny wpływ na układ krążenia:

1. Rong Y, Chen L, Zhu T, et al. BMJ. 2013;346.
Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies.

2. Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K.  Am J Clin Nutr. 2013;98(1):146–59.
Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis.

3. R Fuller N.: The American Journal of Clinical Nutrition, 2018, 107, 6, 921–931.
Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—randomized weight-loss and follow-up phase.

4. Qin C.: Heart. 2018;104(21):1756-1763.
Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults.

5. Virtanen JK, Mursu J, Virtanen HE, Fogelholm M, Salonen JT, Koskinen TT, Voutilainen S. Am J Clin Nutr. 2016, 103(3):895-901.
Associations of egg and cholesterol intakes with carotid intima-media thickness and risk of incident coronary artery disease according to apolipoprotein E phenotype in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study.

6. Berger S, Raman G, Vishwanathan R, Jacques PF, Johnson EJ Am J Clin Nutr. 2015, 102:276-94.
Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis.

7. Blesso Ch.: Nutrients. 2018, 10(4): 426. 
Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? 

8. Alexander DD. J Am Coll Nutr. 2016, 35:704-716.
Meta-analysis of Egg Consumption and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke.

B. Metaanalizy, badania kohortowe lub z randomizacją, wskazujące na potencjalnie szkodliwy wpływ spożycia jaj na choroby układu krążenia (CVD):

1. Budoff MJ, Achenbach S, Blumenthal RS, et al. Circulation. 2006;114(16):1761–91.
Assessment of coronary artery disease by cardiac computed tomography: a scientific statement from the American Heart Association Committee on Cardiovascular Imaging and Intervention, Council on Cardiovascular Radiology and Intervention, and Committee.

2. Weggemans RM, Zock PL, Katan MB. Am J Clin Nutr. 2001;73(5):885–91.
Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. 

3. Li Y, Zhou C, Zhou X, Li L. Atherosclerosis. 2013;229(2):524–530.
Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: A meta-analysis.

4. Djoussé L, Gaziano JM. Am J Clin Nutr. 2008;87(4):964–9.
Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women.

5. Choi Y, Chang Y, Lee JE, et al. Atherosclerosis. 2015;241(2):305–312.
Egg consumption and coronary artery calcification in asymptomatic men and women. 

6. Khawaja O.: Front Nutr. 2017; 4: 10. 
Egg Consumption and Incidence of Heart Failure: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies.

7. Zhong V. JAMA. 2019;321(11):1081-1095.
Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality

Badania obalające szkodliwy wpływ spożywania jaj w związku z powstawaniem TMAO (N-tlenku trimetyloaminy):

1. Clara E. Cho: Mol. Nutr. Food Res. 2017, 61, 1 – 12.
Trimethylamine-N-oxide (TMAO) response to animalsource foods varies among healthy young men and isinfluenced by their gut microbiota composition: A randomized controlled trial.

2. DiMarco DM, Missimer A, Murillo AG, Lemos BS, Malysheva OV, Caudill MA, Blesso CN. Lipids. 2017, 52:255-263.
Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population.

3. Cho CE, Caudill MA Trends Endocrinol Metab. 2017, 28:121-130.
 Trimethylamine-N-oxide: friend, foe, or simply caught in the cross-fire?                

Komentarze


Damian Goliszek
4x jaja dziennie jem :) żyje i mam się dobrze :)
Łukasz S.kyWalker
Dzięki!!
Bozena Wasilewska
Hahaja tlo jest rewelacyjne
Aleksandra Bou
Chińczycy zjadają często jaja zależone 😉
Leokadia Trubiłowicz
Mam nietolerancję pokarmową na białko i żółtko jaja stwierdzoną testami laboratoryjnymi.Nie mogę spożywać jaj.Mam pytanie-jak długo?,i czy naprawdę nie mogę ich jeść skoro czuję się po ich spożyciu dobrze.
Mika J
moja mama zawsze powtarza że nasz pradziadek zjadał 9 jajek dziennie a dożył zdrowy na ciele i umyśle późnej starości
BartoshEntertainment - najlepszy nick
19;40 powtarzam
Olga Konstanty
co do ''who'' to szkoda slow.... oni sie o nas tak troszcza ze z roku na rok stan przecietnego kowalskiego jest coraz gorszy, [ wiecej amelinium w szczepiankach ] to nap bedziemy zdrowsi i pelni energi, jak po wizycie w mack donaldzie...................... super kanal pozdro [-;
evalexis01
Bardzo dziękuję Ci szczególnie za ten film. U mnie w rodzinie wszyscy chorują na miażdżycę, dziadek był szczupły, mama też, a cholesterol bardzo podwyższony. Ja już w wieku 20 lat miałam górną granicę stężenia, a mam wręcz niedowagę. Jem bardzo dietetycznie, bo inaczej i tak mam sensacje po tłustym jedzeniu. Potwierdza się jednak moje przypuszczenie, że główny czynnik poziomu cholesterolu to geny.
Konstruktor666
Znów ktoś Pana pobił, daj znać to pomścimy :D